Paul Ullrich AG, Basel
Een paar dagen geleden, op weg naar het Belluard Festival in Fribourg , maakten we een tussenstop in Basel.
Het was een snikhete dag en om 8 u in de ochtend waren er al tientallen zwemmers in de Rijn gesprongen om met de sterke stroom een paar kilometer in het koude water mee te zwemmen.
Een ijskoude latte machiatto op een prachtig rustig oud binnenkoertje was ons afkoelalternatief wegens jammer genoeg geen tijd om rivieren in te duiken.
Op de terugweg naar de auto wandelden we voorbij een grote winkel met in één van hun etalages enkel flesjes Fever Tree tonic.
We twijfelden nog even of het nu wel een goed idee was om zo vroeg in de ochtend een drankwinkel met drie verdiepingen binnen te gaan.
Maar een etalage met Fever Tree maakt de kans toch iets groter op een mooie gin selectie en daar kunnen we, zelfs om 9u in de ochtend, niet zomaar voorbij wandelen.
En jawel, er waren een paar merken gin die we nog niet kenden.
Na overleg met de zeer onderlegde verkoper ging onze voorkeur uit naar twee flessen en een mini proeverij deed de Edingburgh Gin in ons mandje belanden.
Een elegante kruidige small batch gin met heideplant toetsen.
De winkel heeft eveneens een mooie selectie Amerikaanse bourbons van zowel de grote huizen als van een paar kleine distillerijen.
En in Zwitserland kan uiteraard absinthe en kirsch niet ontbreken.
Paul Ullrich AG heeft in totaal 3 winkels in Basel en ze organiseren regelmatig proefavonden en workshops bijvoorbeeld rond absinthe, rum, cocktails of wijn.
Met op korte tijd een tweede post over een alcoholwinkel op deze blog is het misschien ook wel het moment om het één en ander op te klaren.
In tegenstelling met wat onze inderdaad zeer rijkelijk gevulde drankkast zou doen vermoeden drink ik eigenlijk niet zo vaak.
Maar koken met alcohol doe ik des te liever zoals de recepten op deze blog wel al vaker lieten vermoeden.
Ik hou van de accenten die dranken, tenminste als ze met zorg en talent gemaakt zijn, aan een gerecht kunnen geven.
En vaak worden deze dranken gemaakt door kleine producenten die een radicale keuze gemaakt hebben voor smaak, karakter en kwaliteit.
Er is uiteraard niks mis met bijvoorbeeld een pastis van een groot merk.
Maar ooit hebben die merken qua productieproces en smaakpalet een ‘grootste gemene deler keuze’ gemaakt .
Een kleine producent kiest voor net het tegenovergestelde en gaat resoluut voor een bepaalde productiemethode, smaak, aroma, karakter en stijl.
Dus ja, onze drankkast thuis is inderdaad rijkelijk gevuld met alcohol gemaakt door kleine, intrigerende en interessante distillerijen.
Maar ik waggel dus niet met regelmaat , lees nooit, dronken door mijn keuken.
En dat ik me nu al weken elke ochtend om 5u15 op de E19 afvraag waarom Bob per se de kip op de bbq moet zijn betekent gewoon dat ik dringend naar de oogarts moet.
Blogroll
Restaurants