Als kind luste ik qua chocolade  eigenlijk enkel donkere chocolade en Chocotoff.

Repen zoals Mars of Milky Way spraken me totaal niet aan.

Ik heb er tot op de dag van vandaag trouwens nog nooit een gegeten.

En toen ik naar Engeland verhuisde kon uit het grote zoete aanbod enkel Kit Kat bekoren.

De Britse stad York is de Kit Kat bakermat.

Het Britse snoepbedrijf Rowntree, werd in 1862 opgericht door de quaker Henry Isaac Rowntree. Een paar jaar later stapte ook zijn broer Joseph in het bedrijf en samen schonken ze de wereld klassiekers zoals Smarties en Kitkat.

Ze hadden de namen Kit Cat en Kit Kat  reeds in 1911 gedeponeerd maar de eerste Kit Cats kwamen pas in de jaren 20 op de markt. Deze Kit Cats waren echter gewone chocolaatjes. De lijn modderde zo een tien jaar aan en werd toen gestopt. In 1935 werd de Rowntree’s Chocolate Crisp gelanceerd en 2 jaar later kreeg hetzelfde product de Kit kat naam. En het was een schot in de roos.

Een paar jaar later, op het einde van de 2de wereldoorlog ontstond er in Groot-Brittannië een heuse exodus richting Verenigde Staten, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en Zuid-Afrika.  De heimwee naar hun favoriete snoep was echter groot en Kit Kat werd wereldwijd geëxporteerd.

Het reclame bureau J. Walter Thompson  bedacht in die periode eveneens de legendarische  ‘Have a Break, Have a Kit Kat’ slogan.

Die slogan wordt nog steeds gebruikt.

In 1988 werd Rowntree opgekocht door Nestlé en vandaag produceert Nestlé Kit Kat in een twintigtal landen.

In de Verenigde Staten blijft de productie echter in handen van Nestlé’s concurrent Hershey’s.

En net omdat Hershey’s chocolade gebruikt wordt in de VS smaakt een Amerikaanse Kit Kat compleet anders dan een Europese.

En ik ben geen fan.

Maar dan is er ook nog Japan, het Kit Kat walhalla.

Nergens ter wereld vind je een meer bonte diversiteit Kit Kat dan in Japan.

De naam ‘Kit Kat’ zorgde voor het eerste succes.

Het lijkt qua uitspraak, althans in het Japans,  fel op ‘Kitto katsu’ wat letterlijk betekend ‘Je zal zeker winnen’.

Het wordt dan ook vaak door moeders in de bento box van de kinderen gestopt wanneer er testen, examens of een sportwedstrijd op de agenda staan.

Er zijn ondertussen reeds meer dan 80 verschillende smaken gelanceerd, meestal in ‘limited edition’ en dan ook nog vaak enkel regionaal  en seizoensgebonden verkrijgbaar.

Kersenbloesem Kit Kat in de lente, Kastanje Kit Kat in de Herfst, Paarse zoete aardappel Kit Kat uit Okinawa, Pudding Kit Kat uit Kobe om er maar een paar te noemen.

Elke nieuwe ‘Limited Edition’ die op de markt komt zorgt voor een heuse stormloop.

Ze zijn buiten Japan, ook online,  zo goed als onvindbaar.

De enige andere plek in de wereld waar ik ze met regelmaat al gevonden heb zijn een paar Japanse kruideniers in  Japantown in San Francisco.

Nog een paar van de smaken die reeds verschenen zijn:

Gegrilde maïs; meloen, appelazijn, sojasaus (nog steeds één van de meeste verkochte), camembert, yuzu en peper, gezouten watermeloen, in de schil gebakken aardappel met boter, earl grey thee, veggie, appel, pompoen, espresso, aardbei, ginger ale, latte, gezouten caramel….

Mijn laatste Kit Kat aanwinsten smaakgewijs zijn wasabi, matcha (groene thee),  edamame (jonge soyabonen), annin dofu (zoet tofu dessert) en hot Japanese chili.

Zoals je ziet op de foto staat er naast de smaak ook telkens de regio bij vermeld.

Kortom, Kit Kat: een Japans streekproduct!

One Response to Japanse Kit Kat

  1. Anke says:

    Da’s pas wetenschappelijk cultureel onderzoek!
    Mars en Milky Way raad ik u niet aan, maar…Kinder Bueno ook niet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011-2025 Backstage Kitchen All Rights Reserved